fallback

Наскоро ви съобщихме, че кражбите на катализатори на хибридни автомобили са се увеличили значително не само в САЩ, но и в други държави (в това число и България), пишат от Automedia. Причината са високите цени на елементите паладий и родий, от които се прави този основен детайл. Оказва се, че проблемът се разраства и придобива застрашителни размери, като вина за това има и пандемията от COVID-19, която остави много хора без препитание.

Според The New York Times, полицейските служби в САЩ разследват все повече случаи в цялата страна. В Сейнт Луис, например, се съобщава за 8 пъти повече кражби на катализатори отколкото през 2019 година. Същото се наблюдава в Лексингтън (Южна Каролина), Уичита (Канзас) и много други градове.

Основният фактор за това е покачването на цената на материалите, от които се правят каталитичните конвертори. Този детайл е задължителен за всички коли в САЩ, произведени след 1975 година, като за производството му се използват платина, родий и паладий. Цената на паладия, например, е скочила 5 пъти за последните 5 години, като достига рекордните 2500 долара за унция.

Същото важи и за родия, който през 2016 година е струвал 640 долара за унция, а сега се очаква да достигне до 21 900 долара, което е повишение с 3000%. Това е 12 пъти повече от златото и действа като магнит за крадците. Едновременно с това се увеличава и броят на фирмите, които изкупуват катализатори, като те са готови да платят до 500 долара на бройка.

Като правило, повече благородни метали използват по-старите автомобили и затова най-често са атакувани първите поколения на Prius. Популярни сред крадците са също големите всъдеходи и пикапи, тъй като те имат по-висок пътен просвет, а това улеснява промъкването под тях и отмъкването на катализатора.

Проблем е и откриването на откраднатия детайл, който бързо изчезва на черния пазар. Полицията признава, че няма как да открие изчезналите детайли и препоръчва на собствениците да посетят сервиз и да гравират регистрационния номер на колата си върху катализатора. Това може да се струва прекалено на някои собственици, но застрахователите не покриват кражбата на този елемент. А поставянето на нов не е никак евтино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 3 години

Накратко - Полицията в цял свят дреме.

25

Анонимен

преди 3 години

Ако ги изкупуват по 500$ аз лично ще си предам за вторични моя.

24

Анонимен

преди 3 години

Някой запознат ще ме светне ли горе-долу по колко се изкупува катализатор от средна ръка кола 2010 примерно

fallback