Снимка: Музей на Хенри Форд
fallback

Преди Ford да пуснат Мустанг официално на пазара през 1964 година, те подготвили няколко предварителни модели, които да покажат в шоурумите си. От Ford нямали намерение да ги продават.

Но една от машините, която притежавала и първия сериен номер на Мустанг била в Нюфаундленд... и хванала погледа на местен пилот.

За Хари Филипс това била най-лесната сделка, която някога е сключвал. Той работил в шоурума на Ford в  Нюфаундленд, когато чисто новият Мустанг тъкмо пристига от фабриката. Автомобилът е оставен на показ близо до пътя.

„Революционна кола“, казва Филипс пред CNN. 55-години по-късно той вече е пенсионер. А съвсем скоро отново ще се изправи пред автомобила, който някога е продал.

Красивата кола омаяла капитан Стенли Тъкър, а Хари бил най-близо до него. Той бързо се приближил към него, а пилотът му казал: „Моя е.“

Тъкър брои 4300 канадски долара за Мустанг-а. Датата е 14 април. Ford Mustang официално тръгва в продажба на 17 април.

Разбира се, Тъкър се съобразил с този факт и въпреки че купил колата три дни по-рано, той обещал на продавачите в шоурума, че ще я остави да поседи там в следващите няколко седмици.

„В този ден преместихме колата вътре. Всеки ден той идваше да я проверява и да се увери, че никой не й е направил нещо“, разказва Филипс. Той не знаел колко е важна тази кола. Разбира едва няколко месеца по-късно, когато изпитва затруднение да разбере, къде точно е отишъл Мустанг-а със сериен номер 5F08F100001.

„Колата е била от предварителната продукция, която е трябвало да изпратят обратно на Ford”, казва отговорникът на музея на Хенри Форд, Мат Андерсън. Колата нямала силата, нито качеството на онези, които били произведени за продажба. Липсвали й дори някои от елементите.

На Ford им отнело две години, за да се договорят с Тъкър да върне първия Мустанг. В замяна той получил едномилионният модел от 1966 година. За тези две години, пилотът навъртял 10 хил. мили с автомобила, но въпреки това машината била в добро състояние.

След като Тъкър върнал колата, тя била съхранена в гараж, докато не била преместена в музея на Хенри Форд през 1984 година.

През това врем Филипс продължил да продава коли. След една добра кариера се пенсионирал през 1955 година. Така и не видял Мустанг-а, който без да иска продал през 1964 г.

Но това се променя, след като внучката му започва кампанията „Изпратете Хари при Хенри“ във Facebook. В края на седмицата той отново ще види легендарния Mustang, а от музея на Хенри Форд са му подготвили ВИП обиколка и множество забавни активности.

„Рядко се среща човек, който е свързан с нашите автомобили и най-вече с толкова значима кола, като първия произведен Мустанг”, казва Андерсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 години

До 16Само Русия искаш да ти се меси, така ли?

16

Азлк

преди 4 години

Мани ги мустангите.В москвича е истината.

15

Хххх

преди 4 години

До 14Амиии аз не искам да ходя....въпреки че имам възможност...да си живеят в гоулемата Хамерика и да не се месят в работата на другите държави....да са си най-велики най-умни най най и по най...

fallback