Снимка: AutoMedia.bg

Във време, в което водещите автомобилни концерни все още не са готови с напълно автономни автомобили, от Tesla обещават да предложат "съвършения автопилот" до края на 2020 г. Проблемът обаче е, че той няма да може да се използва.

Пред списание Fortune изпълнителният директор на компания Илон Мъс заяви: "През 2020 г. нашите автомобили ще могат да дойдат и да ви вземат от паркинга и да ви закарат до крайната точка на пътуването ви без никаква намеса от ваша страна".

Именно Tesla е един от пионерите при използването на автопилот, но това не минава без проблеми. През 2016 г. във Флорида катастрофира Tesla Model S, който се движеше на автономен режим, а шофьорът му Джошуа Браун загина на място. Тогава системите на електромобила не разпознаха пресичащ пътя камион и не успяха да предотвратят сблъсък

След инцидента Департаментът по транспорта на Калифорния забрани на Tesla да използва думата "автопилот" при описанието на системите за безопасност на своите автомобили, за да не възникват илюзии у хората. Съответно компанията престана да тества автономни машини в своя роден щат.

Въпреки това, от есента на 2016 г. колите на Tesla са оборудвани с апаратура, необходима за изцяло безпилотно движение. Тя включва камери за кръгов обзор, ултразвукови датчици и фронтален радар. Засега тази система не работи на пълна мощност, тъй като производителят все още не е завършил програмата за управление.

Другият проблем е, че законодателството все още не е готово за поява на безпилотни автомобили по пътищата. Според Мъск, още догодина в колите на Tesla може да се появи опция "безопасен сън", при която возещите се в машината спят спокойно, докато тя ги превозва. Използването на системата обаче вероятно ще бъде отложено във времето, за да може да бъдат разрешени законовите пречки пред използването на автономни превозни средства.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase