Снимка: pixabay.com

23 полицейски коли ще бъдат оборудвани със специални скенери, които ще разпознават номерата на автомобилите и ще правят справка в реално време за това дали са крадени. Проектът е финансиран от българо-швейцарската програма за сътрудничество с 1 милион франка. 85% от тях са осигурени от Швейцария.

Скенерите ще следят всички коли по пътищата на страната. Те ще проверяват за крадени автомобили в няколко информационни системи - интерпол, шенгенската, СИРЕНЕ, както и в националната база на България и ще сигнализират веднага, когато попаднат на издирвана кола, пише "24 часа".

80 български криминалисти вече са преминали обучения в полицейските управления на Женева и Нюшател.

Реализираният проект беше представен в четвъртък от зам.-директора на националната полиция старши комисар Благородна Макева, началникът на Пътна полиция Росен Рапчев и главен инспектор Живко Костурков, шеф на сектор “Кражби” в Криминална полиция.

Гости бяха зам.-директорът на ГДБОП Стефан Джолев, шефът на Автомобилната администрация Бойко Рановски и експерти по сигурност от Швейцария.

Коментари Напиши коментар

7

Царвули!

преди 3 години

Какво са пуснали досега като хората, че тръгнали толкова сложна система да пускат.То не че на някой му е ясно как точно би могла да работи такава система.Ще се усвоят едни пари като за електронното правителство и други подобни.А ние балъците коментираме тука.

6

Пешо

преди 4 години

Вчера ми откраднаха колата. Нали като я откраднат ще и сложат други номера или ще я разфасоват. Какво ще ловат тия. Пеперуди по полянките ще ловат е те тва. Е ония ден имаше новина че махали отдел за автокражби в МВР щот полицаите се заиграли със крадците. Цялата държава ни е такава мафиотска. Трябваше още 90те да ви избият всичките *** ***.

5

Анонимен

преди 4 години

Да проверяват за ГТП и ГО , а и за винетка, така ще жънат яко. Тука дори някой от радарите по магистралите те засичат ако си в административно нарушение и те известяват