Снимка: Reuters

Компаниите, които планират масово производство на електромобили, трябва да се подготвят за по-високи производствени разходи и по-ниски норми на печалба. Това е предупреждението на Porsche към индустрията след анализа на германците за промените, които ще настъпят с идването на електромобилите.

В Porsche вече работят по план, който да намали разходите на компанията и да увеличи печалбите преди сериозното производство на електрически модели. Заложено е компанията да увеличи оперативната си печалба с 750 милиона евро на година в следващите 8 години до 2025 година, като това ще помогне на задаващите се по-високи производствени разходи. Този план ще бъде представен и на големите шефовете на Volkswagen Group, където Porsche е най-печелившата марка в групата.

Според разчетите на Porsche, производството на изцяло електрическия Taycan ще е с 6000 до 10000 евро по-скъпо в сравнение с конвенционален модел със същите размери и оборудване. Но в компанията не планират да увеличат цената на електромобила с тази сума, а тя да бъде покрита от печалбата, която се формира от всеки един автомобил.

Втората част на плана на Porsche предвижва годишни икономии до 2 милиарда евро на година от 2025 година нататък, когато половината модели на марката ще са електрифицирани. За 2017 година Porsche обяви 23,5 милиарда евро приходи и оперативна печалба в размер на 4,1 милиарда евро.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase