снимка: Ройтерс

Преди влизането си с 10% в германския автомобилен концерн Daimler китайската Geely е планирала евентуалното придобиване на Fiat Chrysler Automobiles NV.

Китайският предприемач и директор на Geely Ли Шуфу е осъществил в средата на 2017 г. контакти с италианско-американския производител, докато е разузнавал възможностите за разширяване извън Китай, предава Bloomberg, като се позовава на запознати със случващото се лица.

Но двете страни не са успели да постигнат съгласие по отношение на оценката на концерна. Ли е предпочел да не прави официално предложение, тъй като двете страни са имали различни възгледи за бъдещата оценка на Fiat Chrysler след петгодишния план на компанията за растеж до 2018 г. Представители на Geely и Fiat Chrysler са отказали да коментират темата.

В края на миналата седмица Geely обяви, че Ли Шуфу е придобил дял от 9,69% в Daimler. Делът, който е на стойност почти 9 млрд. долара при сегашната оценка на акциите на Daimler, прави Ли най-големия акционер в производителя на автомобили, камиони и ванове Mercedes-Benz, чиято централа се намира в германския град Щутгарт. Според Bloomberg китайският предприемач е инвестирал 7,5 млрд. долара в придобиването си.

С покупката - най-голямата китайска инвестиция в чуждестранен автомобилен концерн, Ли Фушу излиза пред Kuwait Investment Authority, който към 30 септември е притежавал 6,8% в Daimler, сочат данни на Thomson Reuters.

Вижте какво още притежава Zhejiang Geely в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase