Снимка: LiquidPiston
fallback

Американската компания LiquidPiston, която е базирана в Кънектикът, представи най-новата си разработка – компактен роторен двигател за карт. По своите размери моторът, който носи името X Mini, е съпоставим със стандартен смартфон.

Работният обем на X Mini е 70 куб. см, а теглото му – 1,8 кг. Агрегатът разполага с мощност от 3 к.с., но инженерите на компанията производител смятат, че ще могат да намалят тежестта на двигателя до 1,3 кг., като увеличат мощността на 5 к.с.

Според представител на LiquidPiston, използваната технология позволява да бъде създаден аналогичен мотор с по-голям обем и мощност до 1000 к.с. Освен за картинги X Mini може да бъде използван за аварийни генератори, мотопеди и тревокосачки.

Компанията LiquidPiston е основана през 2003 г. от украинците Николай и Александър Школник, които заминават за САЩ, след като завършват Политехническия институт в Киев. Разработката на X Mini е отнела на двамата братя около 8 години. През 2015 г. те получиха субсидия в размер на 1 млн. долара от Агенцията по научно-изследователски разработки към Министерството на отбраната на САЩ.

Още вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 7 години

До АнонименLiquidPiston-a не е Wankel. Рано е да се каже за целесъобразноста при реалните екземпляри за liquidpiston-a.

15

Анонимен

преди 7 години

в путинова русия се наканили да направят и те без аналогов роторен двигател за сега е готова само манивелата от 19 кг

14

bros

преди 7 години

До АнонименА стържещия момент на колко възлизал?!? :D

fallback