Снимка: Bosch
fallback

Проучване по отношение на паркирането в града направи технологичната компания Bosch. То е било нужно за разработката на нови технологии за облекчаване на тази досадна за повечето шофьори необходимост, като разкрива наистина любопитни факти.

Изследването, направено в Европа, Азия и Северна Америка, твърди, че жените паркират по-бързо от мъжете, но правят повече маневри. За влизане в паркомястото дамите имат нужда от средно 17 секунди и 1,62 маневри. Мъжете се нуждаят от 3 секунди повече, но паркират само с маневра и половина.

Тук обаче не става ясно колко време изисква изкарването на колата от паркомястото, тъй като това е пряко свързано с начина, по който автомобилът е бил паркиран.

Проучването твърди също, че водачите на възраст между 55 и 65 години паркират по-бързо от младите си колеги между 18 и 25 г. По-възрастните шофьори се нуждаят само от 15 секунди, докато новаците влизат в паркомястото за средно 22 секунди.

Става ясно още, че по-евтините коли се паркират само за 17 секунди, със 7 секунди по-бързо от скъпите возила, както и че компактните автомобили влизат в паркомястото само за 13 секунди, докато за SUV и седаните се искат средно 28 секунди.

Що се отнася до паркирането по света, законът в Япония изисква от водачите да докажат, че имат собствено паркомясто, когато си купуват кола. Ситуацията в САЩ не е по-розова - в Бостън две паркоместа бяха продадени за 560 000 долара. Горе-долу толкова струва средно голяма еднофамилна къща в щата Масачузетс. За да се облекчи този проблем, се строят нови паркинги. Най-големият в света се намира в „Уест Едмънтън Мол“ в Канада, като разполага с цели 20 000 места.

А за да се облекчат водачите, технологичните компании създават редица удобства, сред които и системи за напълно автоматично паркиране. Инженерите на Bosch инвестират минимум 5 000 часа в разработката на всяка нова функция за паркиране, се казва в информацията от германската компания.

Още любопитни новини за автомобили - в Automedia.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

балама

преди 7 години

Мъ, да бе - жените, цветнокожите, мюсюлманите, обратните... кучетата... Паркират по-бързо. И не само. Всичко по-.

22

паркир

преди 7 години

Аз като видя някой намръщен мъж зад волана, гледащ намръщено и лошо и кара агресивно, бързо и прави нарушения, гледам да карам поне 10тина метра зад него, че всички знаем мъжете какви жестоки катастрофи правят.. само и само да докажат нещо.. какво е то... кой знае какво...хихи... за това, мога и да правя 3 маневри за паркир, но поне като карам, си внимавам и не се мисля за бога на трафика оти имам че* (p) :D

21

Анонимен

преди 7 години

...защото спират на осевата линия

fallback