Снимка: YouTube
fallback

Турция разработва електрически автомобил, който ще бъде по-добър от продуктите на Tesla. Това заяви лично министърът на промишлеността и технологиите на страната Фикри Ъшък пред Hurriyet Daily News.

"Нашата кола ще бъде по-добра и по-безопасна от Tesla", категоричен е Ъшък. Докато Tesla трябва да изгради мрежа от станции за зареждане на продуктите си, ние ще интегрираме зарядната станция в самата кола", допълва министърът, пояснявайки, че въпросната система ще представлява двигател с вътрешно горене, който служи като генератор на електрически ток - нещо подобно на системата на Opel Ampera.

Електрическият турски автомобил е наречен Pehlivan, което се превежда като "Борец". Проектът е спонсориран от турското правителство, като се разработва съвместно с научно-техническия съвет за научни изследвания на страната TUBITAK.

Към момента информацията за техническите показатели на Pehlivan е ограничена, но Фикри Ъшък уточни, че батериите за модела ще се конструират в сътрудничество с Bosch.

Министърът сподели също така, че плановете предвиждат производството на двигателя с вътрешно горене за модела да стартира най-късно в края на 2018 година. Той ще бъде турска разработка и ще се произвежда в страната. Агрегатът-генератор е бензинов, има два цилиндъра и обем от 1,0 литра.

Въпреки че все още не е завършен, електрическият автомобил направи първата си демонстрационна обиколка из Балканите. Тя премина през няколко държави, включително България, като приключи в Сараево, Босна и Херцеговина.

Проектът е част от инициативата за създаване на турски електрически автомобил. Припомняме, че преди няколко месеца южната ни съседка придоби правата върху интелектуалната собственост Saab 9-3 (без името), като възнамерява да продава модела с електрически двигател под нова турска марка.

Повече за Pehlivan вижте във видеото в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 8 години

Пехливан...разработван от ***... еми как да ви кажа...добре изглеждат работите...

54

rofl

преди 8 години

axaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

53

Анонимен

преди 8 години

Туркия си е Туркия ... България има 2 космонавта, храната на астронавтите (принципът за дехидратирането й е българско откритие, прилуняващите двигатели също, до голяма сте, българска пвсен лети с Вояджър, в момента български апарат с Екзо Марс, космическите оранжерии са български патент...., но караааааайте тюркофили, бийте челата по килимчетата и налагайте кратуните на женорята

fallback