Eдин от възможните варианти за дизайн на лимузината. Снимка: Yaroslav Yakovlev & Bernd Wheel
Новата марка автомобили, предназначени за руските управници, вероятно ще носи името "МОНОМАХ". Това съобщава агенция "Москва", според която Научно-изследователския институт НАМИ вече е подал молба за получаване на патент за търговски знак с това име.

Институтът е единственият изпълнител на държавната поръчка за разработка на руски автомобили на базата една обща платформа. Целта е създаването на транспортни средства за превозване и съпровождане на държавните лица, както и на техните придружители и охрана. Целият проект е известен под името "Кортеж", като в него е включена разработката както на лимузини, така и на всъдеходи, микробуси и дори лекотоварни автомобили.

От НАМИ са поискали да патентоват името "МОНОМАХ" на кирилица в два варианта. И двата са изписани с главни букви, но с различен шрифт. Представители на института отказаха да коментират искането си за патент, но руските медии са убедени, че става дума именно за продължение на проекта "Кортеж". А фактът, че логото е на кирилица означава, че продукцията няма да бъде предлагана извън Русия.

Според информациите, очаква се съвсем скоро проектът да бъде разделен на две, като институтът да се съсредоточи единствено върху разработката на лимузина, в която ще се возят лидерите на Русия, сред които и президентът Владимир Путин. Направата на останалите автомобили ще бъде поверена на компанията Sollers, която в момента произвежда автомобили Hyundai.

Още за проекта вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase