Снимка: Google Cars

Първи инцидент с участието на безпилотен автомобил, при който има пострадали хора, се е случил в Калифорния. Катастрофата е станала още на 1 юли, но е била държана в тайна, съощава AP.

При произшествието Lexus RX, оборудван със скенери и датчици, е бил ударен от друг автомобил. В резултат на това са пострадали тримата возещи се в безпилотната машина сътрудници на Google, както и шофьорът на другата лека кола. Нараняванията и на четиримата не са сериозни.

Според представител на Google до инцидента се е стигнало при преминаването на кръстовище. Шофьорът на автомобил, двищещ се пред автономната машина, е спрял рязко, въпреки че светофарът е светил в зелено. Колата на Google е реагирала незабавно и е намалила рязко скоростта, но е била ударена отзад от друго превозно средство.

По-рано тази година бе съобщено за общо 11 инцидента с безпилотни автомобили по пътищата на Калифорния. При всички тях са били виновни водачите на стандартни леки коли. До момента машините на Google са навъртяли близо 3 млн. км по пътищата.

Очаква се първите 100 безпилотни машини на Google да бъдат произведени още през тази година. Тяхното пускане на пазара е предвидено до 2020 г.

Още новини от автомобилния свят четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase