Снимки: "Адевърул"

Въпреки че ръководи комунистическата партия на Румъния, Николае Чаушеску е бил склонен да обърне гръб на идеята за равенство в обществото, особено когато става дума за личната му кола. Вместо стандартен автомобил приближените до властта са имали възможност да притежават уникални машини. В случая с Чаушеску това е специално подготвена Dacia 2000.

Въпросната кола на Николае Чаушеску е оцеляла след свалянето му от влас през 1989 година, когато той и съпругата му Елена са осъдени и разстреляни. Днес автомобилът е собственост на Овидиу Магуреану, фен на румънската марка.

"Видях колата на търг и направих всичко възможно да я имам", споделя Магуреану пред румънското издание "Адевърул" по време на събор на феновете на марката в Брашов. Автомобилът е произведен през 1981 година, но е в перфектно състояние и все още може да развива максималната си скорост от 175 км/час.

Базираната на Renault 20 румънска кола е известна с псевдонима си - "Другаря", но въпреки това не е била достъпна за обикновеното население. А модификацията за  Николае Чаушеску притежава нечувани за онова време екстри, като автоматична трансмисия, климатик, електрически стъкла и дори автопилот. Двигателят е с обем 2.2 литра и мощност 115 к.с.

"Рядко използвам колата, тъй като искам да я запазя в напълно оригинален вид. Изкарвам я само за специални случаи, иначе имам стар Golf", допълва Овидиу Магуреану.

Съборът на феновете на марката в Брашов е по повод 45-годишнината на модела Dacia 1300.

Още снимки вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase