Dacia Duster. Снимка: Dacia

Няколкостотин служители от завода на Dacia в румънския град Миовени обявиха стачка и два дни поред конвейра, на който се произвежда модела Duster, бе спрян. Работниците настояват за повишение на заплатите с 25% и подобряване на условията на труд.

Средната заплата на работещите в Dacia е $1100 след всички удръжки, което е доста по-високо от средното възнаграждение в страната. Стачкуващите твърдят, че към тях се отнасят като с роби, като ги карат на всеки 40 секунди от конвейра на завода да слиза по един автомобил.
 
Другата причина за недоволството е решението на ръководството всеки служител, влизащ в предприятието, да бъде проверяван с тест за алкохол.

Представители на ръководството, помолени за коментар от румънски журналисти, обявиха, че в стачката участват около 20% от работниците. Част от техните искания вече са били удовлетворени, но преговорите за повишаване на заплатите ще продължат и през тази седмица. Самите стачни действия обаче са приключили и заводът отново работи на пълни обороти.

Още автомобилни новини вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase