Пеенето по време на шофиране не е препоръчително. Снимка: Reuters

Канадски учени установиха, че пеенето зад волана е опасно и повишава риска от инцидент по време на движение.

За целта е бил проведен експеримент, като участниците в него е трябвало да преминат 6,6 км. зад кормилото на специален стимулатор, който включва в себе си 4 зони с различен скоростен режим. В програмата са включени и непредвидими ситуации като внезапно излизане на пешеходец на пътното платно.

Преди да започне тестът, шофьорите са били помолени да научат наизуст две песни - I'm A Beliver на Smash Mouth и Imagine на Джон Ленън. Участниците в упражнението е трябвало да пътуват в пълна тишина, слушайки музика или пеейки.

Оказва се, че пеещите шофьори изпитват повишен натиск на мозъка, което им пречи да реагират по най-бързия начин на възникнала опасност. Освен това пеенето кара водачът инстинктивно да кара по-бавно и по-рядко да предприема маневри като изпреварване или престрояване, като това частично компенсира ефекта от понижено внимание.

Според учените, провели изследването, намаляването на скоростта и движението само в едно платно се дължат на факта, че при пеене мозъкът на водача работи на специален режим. Тогава шофьорът се концентрира единствено на случващото се пред него на пътя, като не обръща достатъчно внимание на заобикалящата го среда.

Не е без значение и какви песни изпълнява намиращият се зад волана. Радостните композиции карат шофьорите инстинктивно да намалят скоростта на движение, докато при тъжните е точно обратното.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase