Снимка: Reuters

Производителят на автомобили Nissan очевидно иска да намали с 15% производството си в Япония и да пренесе част от него в Тайланд. С това Nissan реагира на силната йена, която оскъпява износа и на спадащото търсене на родния пазар, пишат местни медии в четвъртък, цитирани от Ройтерс. Освен това концернът се надявал така да засили присъствието си на развиващите се пазари.

Вторият по големина японски автомобилостроител след Toyota планира да намали производството си в завода в Опама до Токио от сегашните 1,35 млн. единици годишно на около 1,15 млн. единици, пише икономическия вестник Nikkei.

Четири малки модела вече няма да се произвеждат на островната държава. Говорител на концерна потвърждава, че една от производствените линии в завода ще бъде спряна, но може да бъде пусната отново по всяко време. 45% от Nissan принадлежат на френската компания Renault.

Междувременно японската информационна агенция Kyodo съобщи, че Toyota е затворила от началото на финансовата криза през 2008 г. част от производството си в Япония. Преди кризата година Toyota е произвеждала около 3,9 милиона автомобила на година, сега са 3,6 милиона, а скоро и само 3,2 милиона. Считано от 2015 г. Toyota планира да продава най-малко половината от своите автомобили в страни, които не принадлежат към развития свят.

Още новини за автомобилния сектор четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase