BMW i8 на автосалон Женева 2012. Снимка: Automedia.bg

Подразделението на BMW, занимаващо се с разработката на екологично чисти автомобили, може да бъде разформировано. А работата върху нови електрически автомобили да бъде замразена за няколко години. Всичко това ще зависи от продажбите на двата вече готови и представени пред публика модела – i3 и i8.

Според английските и германските медии, експертите на BMW отличат липсата на инфраструктура за зареждането на електромобили в Европа, което е най-сериозна спънка за тяхната продажба.

Отчита се и сериозната финансова криза на Стария континент, която принуждава държавите да правят икономии и по този начин да се откажат от намерението си да финансират някаква част от закупуването на такива машини.

От BMW си поставиха за цел да продадат 100 000 бройки от модела i3 и 10 000 от i8, но тези цифри явно ще трябва да се променят. Единственото, което спасява тези два проекта, е че концернът е вложил милиарди в тях и няма как да се откаже. Не така стоят нещата обаче с други два модела – i1 и i5, които вероятно ще бъдат замразени.

До голяма степен бъдещето на електромобилите на BMW ще зависи от представянето на пазарите на Chevrolet Volt, Nissan Leaf и Fisker Karma. Те също тръгнаха с големи очаквания, които обаче засега все още не се оправдават.

Снимки и информация за BMW i3 и BMW i8 вижте в Automedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase