Снимка: Reuters

За първи път в историята България ще има представители в клас "Автомобили" на най-престижното офроуд състезание в света  - рали Дакар. Това ще стане в следващото издание на надпреварата, което стартира на 5 януари 2013 г.

По трасето преминаващо през Перу, Аржентина и Чили ще се пуснат Орлин Алексиев и навигаторът му Александър Стоянов. Двамата ще се състезават с Mitsubishi Pajero 3 в клас Т2.

Орлин Алексиев вече има известен опит от пустинните ралита, след като през миналата седмица участва в състезание от световния шампионат в Тунис. След това той и навигаторът му се пробваха в ралита в Гърция и "Балкан маратон 2011”, както и в няколко състезания в България.

Сега подготовката им включва" Балкан Маратон Рали 2012” (над 2000 км. в Албания, Македония, България и Гърция), както и в тежката африканска надпревара „Рали Мароко 2012” (2000 км. в пустинята) през октомври.

За втори път на рали „Дакар” ще участва и Тодор Христов в клас АТВ, който през 2011 г. дебютира в пустинното състезание.

 
През тази година пилотът пропусна надпреварата заради организационни проблеми, но е твърдо амбициран през 2013 г. да се представи на ниво. Христов, който е главният организатор на българските екипажи в ралито, призна, че участието на двата отбора ще струва около 200 000 евро. В тази сума не влизат разходите по машините.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase