Снимка: БГНЕС

Биреният сектор в Европа осигурява над два милиона работни места, става ясно от данните, огласени от "Пивовари в Европа", чието седалище е в Брюксел. Освен това, всяко работно място в сектора генерира още 17 в икономиката.

Пивоварите отчитат, че производството на бира се повишава, но все още е под предпандемичното равнище през 2019-та година. Пак оттогава разходите за производство на кехлибарената течност са скочили с между 20 и 25%.

Като основен проблем пред сектора генералният секретар на "Пивовари от Европа" Джулия Леферман определя бюрокрацията.

"Наблюдаваме повишаване на регулаторната дейност, която създава повече бюрокрация, в т.ч. и за пивоварния сектор. Колкото повече е тя, толкова повече са разходите за производителите, за да отговорят на новите изисквания.

"Бирата е част от световното културно наследство и ние сме тук, за да подкрепим пивоварите", каза пред БНР чешкият евродепутат от ЕНП Томаш Здеховски: "Като председател на бирен клуб виждам, че е много необходимо за сектора да има политическа подкрепа за производството на бира. както и да се покаже на самите пивовари, че Европа е готова да ги подкрепи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase