Снимка Труд

Германският гигант за кабелни системи за автомобили "Leoni" ще затвори завода си в Плевен до края на годината. Това съобщиха официално от дружеството с писмо до медиите и обществеността.

В предприятието се препитават 1300 човека от Плевен и региона.

Основна причина за прекратяване на дейността е твърде високата инфлация и "липса на дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива пред завода в Плевен“. От управата на гиганта отбелязаха, че работниците вече са уведомени за решението и за тях са предвидени компенсации - какви обаче на този етап не става ясно, пише Труд.

"Ще се съобразим с всички законови норми и хората ни ще получат дори над тях. Не искам да се ангажирам с конкретни суми на обезщетения, на този етап нека това остане между нас и служителите. Много е лесно да се съобщава за първи копки, но - повярвайте ми, много ни беше трудно да съобщим, че прекратяваме дейност. За тези години изградихме чудесни отношения с хората. Трябваше да го оповестим публично, защото така е честно. Същевременно ни е много мъчно за този развой", заяви Мария Тодорва, говорител на "Leoni" за България.

През 2018 г. екипът на завода стартира с близо 2000 работни места. Впоследствие бройката на служителите бе редуцирана до 1500, а сега 1300.  

Само преди броени дни "Leoni" откри чисто нова производствена линия за 22 милиона евро във фабриката си в Сърбия, град Ниш.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase