Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати въведоха санкции срещу 12 високопоставени ръководители на базираната в Русия фирма за киберсигурност „Касперски“, ден след като забраниха продажбата на нейния популярен антивирусен софтуер от съображения за национална сигурност.

Широкообхватните санкции са насочени срещу много от най-висшите ръководители на "Лаборатория Касперски", включително нейния главен оперативен директор.

В същото време са пощадени главният изпълнителен директор и самата компания, се казва в изявление на Министерството на финансите, в което се обявява определянето на санкциите.

"Днешните действия срещу ръководството на "Лаборатория Касперски" подчертават ангажимента ни да гарантираме целостта на киберпространството и да защитаваме гражданите си от злонамерени киберзаплахи", заяви заместник-министърът на финансите на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

"Съединените щати ще предприемат действия, когато е необходимо, за да подведат под отговорност онези, които биха се опитали да улеснят или по друг начин да дадат възможност за тези дейности", добави той.

В отделно изявление на говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър се казва, че компанията е под "юрисдикцията, контрола или ръководството на руското правителство, което би могло да използва привилегирования достъп, за да получи чувствителни данни".

Това представлява неприемлив риск за националната сигурност на САЩ или за безопасността и сигурността на американски лица.

Санкциите на Министерството на финансите идват ден, след като Министерството на търговията обяви, че забранява на фирмата за киберсигурност със седалище в Москва да предоставя популярните си антивирусни продукти в САЩ.

Това съобщение дойде след продължително разследване, което според Министерството на търговията е установило, че "продължаването на дейността на „Касперски“ в Съединените щати представлява риск за националната сигурност поради офанзивните кибернетични възможности на руското правителство и способността му да влияе или ръководи дейността на компанията".

Компанията обеща да "използва всички законно достъпни възможности, за да запази настоящите си операции и отношения", като добави, че "не участва в дейности, които застрашават националната сигурност на САЩ".

Според Министерството на финансите петъчното посочване е насочено към много от най-високопоставените служители на компанията, включително дългогодишния главен оперативен директор Андрей Тихонов и главния юридически директор Игор Чехунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase