Силен интерес към селските къщи, голяма стъпка към нулеви въглеродни емисии в градския транспорт и нови проекти за развитието на градоустройството в Стара Загора. Всичко това и още актуални статистики за града през 2023 и началото на 2024 г., представиха лекторите от Real Estate Business Forums, които се срещнаха със старозагорци на 11 юни, за да запознаят присъстващите на форума с актуалните и ключови тенденции за сектора.

Сред лекторите на форума, организиран от портала за недвижими имоти Imoti.net, беше Михаела Лесова от Адрес недвижими имоти, Стара Загора, която направи анализ на real estate пазара в града. Тя заяви, че в началото на годината той е умерен, а най-предпочитани имоти остават тристайните апартаменти. Лесова посочи, че средната възраст на продавачите на жилища е 52-годишна възраст, а при купувачите тя е около 42 години.

Активното търсене на селски имоти в Стара Загора също беше сред основните тенденции, които лекторите очертаха за имотния сектор по време на срещата на тема „Стандартите на бъдещето в средата ни на живот“. Според Мирослав Караколев от Бългериан Пропъртис, Стара Загора, това се дължи на желанието на младите за по-спокоен живот, който да е по-близо до природата, но не твърде далеч от града. Той заяви, че средните цени на къщите в близост до Стара Загора са около 30 000 евро.

Дискусията на Imoti.net презентира на аудиторията какви са перспективите пред Стара Загора и бъдещото развитие на града. Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за регионално икономическо развитие, Стара Загора, съобщи, че е направена голяма стъпка към нулеви въглеродни емисии в градския транспорт с помощта на електрически автобуси и зарядни станции. По време на бизнес форума тя заяви, че Община Стара Загора ще участва в проект за изграждане на пешеходна и велосипедна алея, свързваща кв. „Железник” и Тракийски университет, както и че се планира реконструкция на пътя между село Богомилово и гр. Стара Загора, и изграждане на кръгово кръстовище на входа на с. Богомилово заедно с пътно кръстовище до Тракийски университет. По думи на директора общината предвижда доставка и въвеждане в експлоатация на екологични автобуси с малък капацитет до 28 места за нуждите на общинския градски транспорт.

Следващите срещи на Real Estate Business Forums 2024 ще бъдат на 17 юни в Русе и на 18 юни във Велико Търново.

Бизнес дискусиите са част от проекта Real Estate Business Forums and awards, поредица от бизнес форуми и конкурс, отличаващ най-добрите в сектора на недвижимите имоти спрямо изминалата година. Церемонията по връчване на престижните статуетки се проведе през месец май, като списък с всички отличени може да бъде разгледан – ТУК. Проектът се осъществява в унисон с цялостната мисия на портала за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

Генерален партньор на Real Estate Business Forums & Awards 2024 е Пощенска банка. Основен партньор е Имоти Премиер.  Проектът се организира с подкрепата на Unique Estates, New Estates, Явлена и ЕРА Недвижими имоти.

Институционални партньори на проекта са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти „FIABCI“, Камарата на строителите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация и Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase