Активен пазар на жилищни имоти в Бургас, 10% купувачи от чужбина, обновяване на междублоковите пространства –тези и още ключови твърдения и заключения за изминалата 2023 г., представиха експертите от Real Estate Business Forums, организирани от портала за недвижими имоти Imoti.net, на среща в морския град, която се проведе на 10 юни. „Стандартите на бъдещето в средата ни на живот“ е темата, около която тази година специалисти и бизнесмени в имотния бранш запознават жителите на големите градове у нас за развитието на сектора в техния регион.

През първите пет месеца от началото на 2024 година сделките с имоти в Бургас са повече отколкото през първото шестмесечие на миналата година, като градът изпреварва Несебър по брой сделки от началото на тази година. Всичко това стана ясно по време на форума от Стефка Томова от Явлена, която представи подробен анализ на пазара и описа профила на купувача като хора със стабилни и високи доходи, които искат да живеят просторно във функционални и модерни жилища. Според данни на Явлена най-високите цени от 1400 до 2200 евро на кв.м. са в центъра на Бургас, а от 1600 до 1900 евро на кв.м. варират цените в кв. Лазур. В кварталите Зорница, Изгрев и Славейков приблизителните цени на недвижими имоти са от 1200 до 1800 евро на кв.м. Очакванията на Томова за развитието на пазара през 2024 година са 20% повече жилищни сделки в сравнение с 2023 г.

Кои са основните акценти в развитието на градската среда в Бургас също беше тема на фокус по време на срещата, като специалист по нея и лектор в Real Estate Business Forums беше директорът на Дирекция „Устройство на територията“ в община Бургас - урбанист Николай Цоцомански. Той инфомира аудиторията за обновяването на междублоковите пространства по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“, като допълни, че ще бъде инвестирано и в образователна инфраструктура с нов корпус на Математическата гимназия, нова сграда на Спортното училище,  ново училище в квартал Крайморие и нова сграда на училището в квартал Сарафово. Цоцомански посочи, че инвестиции ще бъдат направени и в здравния сектор, включващи строеж на детска болница „Св. Анастасия“, нова поликлиника към Белодробната болница и строеж на Дом за възрастни хора до Минерални бани Бургас.

„Общинската администрация подготвя цялостни градоустройствени планове, за да предаде хомогенен облик на новоусвоените територии при разширяване на града – такива са плановете за развитие на кварталите „Хоризонт“ и „Мадика“, както и изграждането на Студентски кампус и развитие на Индустриални зони“, уведоми присъстващите на форума урбанистът Николай Цоцомански.

Следващите срещи на Real Estate Business Forums 2024 ще бъдат днес на 11 юни в Стара Загора, 17 юни в Русе и на 18 юни във Велико Търново.

Бизнес дискусиите са част от проекта Real Estate Business Awards – Real Estate Business Forums and awards, конкурсът, отличаващ най-добрите в сектора на недвижимите имоти спрямо изминалата година. Церемонията по връчване на престижните статуетки се проведе през месец май, като списък с всички отличени може да бъде разгледан – ТУК. Проектът се осъществява в унисон с цялостната мисия на портала за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

Генерален партньор на Real Estate Business Forums & Awards 2024 е Пощенска банка. Проектът се организира с подкрепата на Имоти Премиер Unique Estates, New Estates и ЕРА България.

Институционални партньори на проекта са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти „FIABCI“, Камарата на строителите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация и Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase