Снимка БГНЕС

Служебният кабинет одобри 9,275 млн. лв. за хотелиери и почивни бази на държавни ведомства, които са настанили украински граждани с предоставена временна закрила.


Плащанията са покриване на разходите за нощувки, а на места и за храна за периода от 1 ноември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. От прессъобщението на Министерски съвет е видно, че парите са по одобрени 472 заявления. Не става ясно дали това общият брой на хотелите и почивните бази, в които в момента има настанени укранци.

Няма данни и какъв брой украински граждани са подслонени в тях. Предстои решението на МС, заедно със списък с хотелите и базите и конкретните суми за настанените в тях украинци, да бъдат публикувани в системата за правна информация на МС.

С решението си от днес МС е извършило и корекции на получателите на украинска помощ от предходен списък.

В момента помощта за хотелиерите подслонили, бягащи от войната украинци, е 15 лв. за нощувка и 5 лв. за храна. Не всички бази обаче предлагат храна.

Хотелиерите се включиха в приютяването на украински граждани веднага след руското нахлуване в Украйна, много преди да се задейства правителствената програма за хуманитарно подпомагане. Оттогава отпусканите средства от правителството постоянно закъсняват, като понякога се бавят повече от година. Много хотелиери изобщо не получават подпомагане заради грешно изписани данни, а служителите на Министерството на туризма обработват документите с голямо забавяне.

Така например последното голямо отпускане на украински помощи - също за над 9 млн. лв.,  бе на 30 ноември 2023 г.  за периода от ноември 2022 г. до август 2023 г. По това време в около 140-150 хотела и почивни бази в страната имаше настанени между 5500-5700 украински граждани.

Припомняме, че на 22 май хотелиери и украински бежанци се събраха на символичен протест в курорта "Слънчев бряг" заради забавените от Министерството на туризма плащания. Домакините на украинците се оплакаха, че не са получавали финансиране от ноември месец, а преди това са получавали частични суми. Част от тях са теглели заеми, за да могат да си покрият разходите и не смятат, че е коректно да кредитират безлихвено държавата.

Над 800 хиляди лева са средствата, които очаква от държавата Виолета Галева, стана ясно от репортаж на БНР. Тя е  собственик на хотел в "Слънчев бряг" с 200 украински бежанци настанени в него.

Хотелиери изразиха недоволството си и че не знаят какво е бъдещето на програмата за хуманитарно подпомагане на украинските бежанци, защото принципно тя трябва да приключи през юли тази година. От една страна това би означавало украинските бежанци, чиито домове в родината им са разрушени, да бъдат оставени на улицата. От друга страна хотелиерите са притеснени, че в разгара на летния сезон хотелите им ще останат празни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase