Снимка Марица

Камикадзе дрон и брониран лаптоп впечатлиха посетителите на 16-ото Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги „Хемус", което се откри вчера.

Камикадзе дронът "Samjet" бe представен от самоковската фирма "Samel 90". Той представлява малък безпилот самолет с боеприпаси. Изключително лесен е за употреба тъй като не изисква сглобяване, пише Марица.

Излита чрез ракетни двигатели и постига изключителна бързина във въздуха. Управлява се чрез специална наземна станция. Местоположението на дрона се показва на карта на станцията, като камикадзе дронът разполага с две камери. Долната камера може да се контролира за движение и мащабиране за идентифициране на цели и предоставяне на потвърждение на оператора.

Насочената напред камера, се използва за визуализиране на целта по време на атака.  Камикадзе дронът носи до 2 килограма термобаричен заряд или така наречената вакуумна бомба. Развива скорост до 250 км/ч и може да прекара във въздуха от 60 до 120 минути.

Бронираният лаптоп е предложение на "Panasonic". Това е първият в света здрав преносим компютър, създаден за целите и нуждите на отбранителната индустрия. Лаптопът TOUGHBOOK 40 е със самокриптиращ се хард диск, има уникална защита на строго секретна информация, сертифициран е за използване от НАТО.

Най-добрият 14-инчов здрав преносим компютър е предназначен за отбрана, включително оперативна употреба пеша и в превозно средство, както и за диагностика на превозни средства, поддръжка и за обучение. За полицейски и граничен контрол, устройството е идеално за оперативни услуги, като например маршрутизиране, или идентификация на заподозрян.

По-интересното е, че лаптопът има функция "скрит режим", която се активира с едно докосване. Чрез нея незабавно се изключва светлината, спира и електронното предаване, когато се работи по него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase