Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС, съобщава БТА. Предложената цена е с 29,11% по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh. Това се посочва в заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно регулиране, цитирано от агенцията.

От дружеството допълват в заявлението си, че през 2023 г. са произведени 4 385 812 MWh топлинна енергия, което е със 7% по-малко от планирането за ценовия период. Като причина за това се посочват климатични фактори.

"Топлофикация Плевен" предлага в заявлението си цената на топлинната енергия да стане 56,10 лв/MWh от 1 юли, като в момента цената е 96,94 лв./MWh, което е с 42,13 на сто по-ниска спрямо настоящата.

От "Топлофикация Бургас" обаче предлагат да продават горещата вода за 118,52 лв./MWh, като в момента е 95,20 лв./MWh, като в случая увеличението е с 24,50%.

Топлофикационното дружество във Велико Търново предлага за предстоящия ценови период да продава гореща вода за 331,83 лв/MWh, като в момента е 131,82 лв/MWh, което означава, че предлаганото увеличение е с 60,27 на сто.

Заявление за цени от 1 юли са изпратили до КЕВР и от ЕВН "Топлофикация Пловдив", но данните в него са поверителни. В края на март от дружеството съобщиха, че според тяхната калкулация крайната цена на топлинната енергия за клиентите на "ЕВН Топлофикация Пловдив" би се променила с 13 процента - на 156,94 лева за мегаватчас от следващия регулаторен период.

При "Топлофикация Перник" и "Топлофикация Сливен" данните също са заличени в заявленията им.
БТА уточнява, че обикновено КЕВР прави корекции на ценообразуващите елементи на всички дружества, като прилага общ подход. Предстои да се проведе и обществено обсъждане по темата.

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода КЕВР ще обяви до 30 юни, като при постановяването му ще прецизира ценообразуващите елементи на база на актуалната информация към края на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase