Снимка Пиксабей

Повече от 21 милиона пенсионери в Германия ще получат увеличение на пенсиите с 4,57 процента, след като германското правителство одобри днес повишението, което ще влезе в сила от 1 юли, предаде ДПА, съобщи БТА. Средната пенсия в страната е около 1600 евро.

Така държавните пенсионни плащания растат с темп, който изпреварва инфлацията в Германия. Последният път, когато германските пенсии нарастваха по-бързо от потребителските цени, беше през 2000 година. Увеличението е по-голямо от първоначално прогнозираното, което министърът на труда Хубертус Хайл обясни със силния ръст на заплатите в Германия.
 

През есента се предвиждаше увеличение на пенсиите с едва 3,5 процента. През последните две години увеличението на пенсиите в Германия изоставаше от инфлацията. Тя обаче се забави и през март т.г. достигна 2,2 процента на годишна база. За първи път увеличението на пенсиите ще бъде еднакво за цяла Германия.

Миналата година по-голямото увеличение на пенсиите в бившата Източна Германия изравни пенсиите в цялата страна. В източната част на страната пенсиите бяха вдигнати с 5,86 процента през миналата година, а в западната част – с 4,39 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase