Снимка БГНЕС

На фона на продължаващия обстрел на енергийните ѝ съоръжения Украйна започна изграждането на още два ядрени реактора в западната част на страната, предаде ДПА.

Новинарската агенция Интерфакс-Украйна съобщи, че в присъствието на министъра на енергетиката Херман Халушченко и на посланика на САЩ в Киев Бриджит Бринк е бил положен основният камък на реакторни блокове 5 и 6 на Хмелницката атомна електроцентрала, съобщи БТА.

Според информацията церемонията се е състояла в четвъртък, но от съображения за сигурност едва сега е оповестена публично.

За разлика от други видове електроцентрали засега Русия пощадява ядрените съоръжения при своите атаки с дронове и ракети, вероятно тъй като осъзнава факта, че това може да доведе до ядрена катастрофа, чийто мащаб е трудно да се изчисли, коментира ДПА.

Блоковете ще се изграждат в сътрудничество с американската компания за ядрена енергетика "Уестингхаус". Те са реактори с вода под налягане от типа AP1000, чийто експлоатационен живот според компанията е най-малко 60 години.

"Това е по-модерна и по-безопасна технология от тази, която използваме сега", заяви Петро Котин, изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на украинската компания "Енергоатом". Той добави, че това представлява първа стъпка към нови безопасни и надеждни енергийни доставки.

Срокът за изграждане на един реактор се оценява на четири до пет години, а разходите - на около 5 милиарда долара.

Новите реактори не представляват бързо решение на проблемите с енергийните доставки в Украйна, отбелязва ДПА.

Русия, която започна пълномащабна инвазия в Украйна преди повече от две години, системно бомбардира съоръженията за доставка на енергия в страната. Напоследък тя насочва ракетите си по-специално към топло- и водноелектрически централи, а украинската система за противовъздушна отбрана е претоварена поради големия брой атаки.

Междувременно последният реактор в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, която периодично е подлагана на обстрел, за който двете враждуващи страни взаимно се обвиняват, е бил спрян от експлоатация. Това означава, че всичките шест реактора на централата са в състояние на студено спиране. По време на процедурата не е имало изпускане на радиоактивност, каза ръководството на съоръжението в своя публикация в "Телеграм".

Състоянието на студено спиране се счита за най-безопасно, тъй като при него се намалява налягането в блоковете и те се охлаждат със студена вода, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase