Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Цената на златото на международните пазари достигна рекорден връх на фона на спадаща доходност на американските държавни облигации и понижение в курса на долара, след като Управлението за федерален резерв запази прогнозата си за три намаления на лихвените проценти през тази година, предаде Ройтерс.

Перспективата за по-ниски лихвени проценти натежава върху долара, което прави златото по-евтино за инвеститорите, притежаващи други валути.

На този фон спот цените на златото се повишиха с 0,8 на сто до 2203,09 долара за унция към 7 часа българско време, след като достигнаха исторически максимум от 2222,39 долара по-рано през сесията. Фючърсите върху златото в САЩ скочиха с 2,1 на сто до 2205,40 долара.

Вчера УФР запази лихвените нива в САЩ, но потвърди намеренията си да понижи три пъти нивото на основните ставки до края на годината.

УФР задържа лихвените проценти стабилни в сряда, но политиците посочиха, че все още очакват да ги намалят с три четвърти от процентния пункт до края на 2024 г., отбелязва Ройтерс.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

аььаьа

преди 1 месец

И по-скъпо ще става към 3000 4000 мин,. Де да имах пари да ивестирам ама няма за храна

23

Анонимен

преди 1 месец

Екстра. Ще захлебим. Умните хора купуват злато . Останалите купуват телефони и коли.

22

Анонимен

преди 1 месец

1962г. по времето на развития социализъм, 32 тона Българско злато - от Българската народна банка в София, заминава за Москва, за да може СССР да ни го варди от атомни бомби! Но и до ден днешен така ни го варди, че си позлатиха с него Московските Дворци!

fallback