fallback

Как нападенията на хусите в Червено море оказват влияние както върху световната търговия и цените на горивата?

"Имаше реакция от финансовите пазари след атаката на коалицията срещу хутите в Йемен. Ефектът беше малък като големина и продължителност. Петролът е на едно и също ниво като разлика на отваряне и затваряне. В момента производството на петрол не е засегнато от случващото се в Близкия изток. Засегнат е транспортът на петрола, това е много значим търговски път", коментира пред Bulgaria ON AIR Димитър Георгиев, който е брокер "Международни пазари".

Той отбеляза, че има проблем с евентуално забавяне и оскъпяване на 10% от световния транспортиран петрол. По думите му цените на петрола вече са изключително стабилни 4 месеца, на фона на случващото се в Близкия изток.

"Ако напрежението се разрасне в геополитически конфликт и се включи Иран, който нескрито подкрепя режима в Йемен, картинката ще бъде различна и има риск от поскъпване на петрола с поне 20%. За мен основният сценарий е да няма каквото и да е разрастване на конфликта. Военната мощ на Великобритания и САЩ е значително по-голяма от тази на режима в Йемен. Най-вероятно бързо ще се справят с ликвидиране на групировките, които правят нападения над кораби", заяви Георгиев.

Според него има очаквания за намалено търсене на петрол през текущата година.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

До 18 Бай Дрън

преди 3 месеца

Намерил се е накой следобедно надрусан софиискиПендел и ти е маркирала минуси

15

Бай Дрън

преди 3 месеца

Предните години държахме фронта заради валутния борд, макар и почти в несвяст, но с тая еврозона ще го лапннем като Гърция навремето.

14

Бай Дрън

преди 3 месеца

16, те нашите цени са добре, но в Германия протестиратт и заради високите цени на горивата.Май ония я закъсаха, а ние както винаги, ще разберем, че сме изкклате и, чак след половин година. После ще и държи 10 години.

fallback