Снимка БГНЕС

„Булгаргаз“ предлага по-ниска цена на природния газ от февруари. Синьото гориво да поевтинее с 6% от следващия месец, предвижда заявлението на държавното дружество. Ако няма резки промени на газовите пазари и предложението бъде одобрено от регулатора, цената ще се понижи до 73 лв. за мегаватчас без ДДС.

Това ще бъде второто поевтиняване за последните месеци, след като за януари понижението беше с малко над 11%.

През следващия месец в цената на „Булгаргаз“ влизат количествата по дългосрочния договор с Азербайджан и закупени чрез търгове втечнен природен газ. Предвидено е да се използват и количества от газохранилището в Чирен. От дружеството съобщават, че на този етап все още няма съгласуван график за 2024 г. за добив и нагнетяване на природен газ в Чирен.

Изчисленията на „Булгаргаз“, които предвиждат поевтиняването от 6%, са към 10-о число на този месец и обикновено се променят до датата (1 февруари), когато компанията ще внесе окончателното си предложение и Комисията за енергийно и водно регулиране ще ги одобри (КЕВР).

Сега към останалите фактори, които влияят на цените, ще се прибави и изострянето на конфликта в региона на Червено море, тъй като още от края на миналата година част от танкерите с втечнен природен газ започнаха да избягват този маршрут. Според анализатори това ще забави и оскъпи доставките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase