Снимка: БГНЕС

Великобритания въвежда минимална годишна заплата за чуждестранни работници. Тя ще бъде в размер на 38 700 паунда годишно, съобщи NOVA.

След като се сблъска с рекордна имиграция, Великобритания обяви промени във визовата си система, които ще направят влизането на чужденци в страната с цел работа - по-трудно. Новините свързани с визовата система ще засегнат много българи. От април месец се увеличава прагът на заплащането, според който ще се дават трудови визи. До сега той беше 26 200 паунда годишно, вече става 38 700 паунда годишно.

Това означава, че професии като строители, работници във фабрики, месари, работници в хотели, които традиционно се заемат от български граждани ще станат недостъпни. Това е стратегията на правителството на Великобритания. Те искат да се освободят от неквалифицираните.

„Последните данни показват, че нетната годишна миграция до юни 2023 година е 672 хиляди души. Тази цифра е по-малка от годишната миграция за миналата, но продължава да бъде твърде висока. Когато нашата страна гласува да напусне Европейския съюз, ние искахме да си върнем контрола върху нашите граници. Благодарение на сегашното консервативно правителство вече имаме точкова визова система, чрез която можем да контролираме кой влиза в Обединеното кралство.

Даваме предимство на хората с умения и талант, от които имаме нужда, за да развиваме нашата икономика и да подкрепяме нашето обществено здравеопазване. Имаме и конкурентна визова система за привличане на глобални таланти”, каза Джеймс Клевърли, министър на вътрешните работи на Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase