Още по темата
Либерализация на енергийния пазар у нас трябва да се случи, тъй като е поет ангажимент от правителството по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Лошото е, че промените в закона влязоха твърде късно и се наложи да се обсъждат през лятото. Виждам над 25 становища на различни организации и над 11 становища от граждани. Подкрепям тезата, че предвид войната и социалното напрежение, е добре фактическото либерализиране да се отложи с 2-3 години. Това не пречи да се работи по нормативната база и изясняване на модела, който ще замести обществения доставчик", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Божков посочи, че основният инструмент за либерализация на енергийния пазар е премахване на националната електрическа компания като обществен доставчик и търсене на други начини за компенсиране на битовите цени, които при либерализиран пазар не може да не нараснат.

"Благодарение на решения на правителството от последния месец, възможностите за компенсация се намаляват драматично. Намаляването на цената на атомната централа под 150 лева я прави под нейната себестойност. Увеличават компенсациите и парите във фонда ще се изчерпят по-бързо. За кого по-напред пари от този фонд?", обясни енергийният експерт.

"Хората ще избират сами? Напротив. 60% от потребностите за електрическа енергия ще се купуват от крайните търговци от нова платформа на борсата, където ще трябва да правят микс за своите потребители с дългосрочни договори. Останалите 40% са на свободния пазар. Отново КЕВР ще решава каква да е крайната цена и оттам каква да е компенсацията. Мотивите към закона са повече от скромни и постни, те трябва да се разширят и обосноват", подчерта Божков.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase