Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

Българската народна банка определи от 1 май основният лихвен процент да е 2,77 на сто при 2,47 миналия месец. На практика този показател е само технически, но е ясно доказателство за движението на лихвите нагоре.

Според банкера Левон Хампарцумян тенденцията е към повишаване на основния лихвен процент.

"Целта е борба с инфлацията. В Европа това се прави по-плавно отколкото в Америка. В рамките на 18 месеца процентът може да приближи 4,5-5%. Повишаването му е техническо, не се определя, а се декларира от БНБ. Ако се случи рязко, може да доведе до кредитен колапс и икономически затруднения. БНБ не може да играе проактивна роля при процента на основната лихва. Вдигането на лихвата е, за да се охлади ентусиазма за кредити", каза той пред Nova News.

Относно бюджета банкерът смята, че целта е да достигне 3%, а вдигането на данъците няма смисъл и води до неефективност. "Направата на бюджета е провокация от МФ", допълни Хампарцумян.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 1 година

Това още нищо не е :) Когато лихвите по ипотеките отидат на 8-10, тогава може да си говорим.

19

Мично Празников

преди 1 година

Прогнозирам много сълзи към края на летния сезон. Повечето "инвеститори" в тухли са с по един потребителски за самоучастието и ипотечка за остатъка. На 5+ % лихва резитбата ще бъде до кокал и на тезгяха ще има много тухла на прИмоция.

18

СМЕХ...

преди 1 година

...СЕГА ПОЧВА СТРИЖБАТА НА ОВЧИТЕ МОЗЪЦИ...ХАХА!

fallback