Снимка БГНЕС

От полунощ е в сила забраната на вноса на пшеница, мед, млечни и месни продукти, слънчоглед и други хранителни продукти от Украйна, приета от правителството.

„Съпричастни сме със земеделските производители, но сме против забраната и начина, по който тя беше приета“, коментира пред БНР Яни Янев - председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

По думите му опитът да се блокира вноса на украински слънчоглед е започнал по-рано, не от днес.
„Тази заповед беше издадена от днес за утре, а мерките не бяха консултирани с нас“, подчерта той пред БНР. И добави:
"Не бяхме подготвени за такава ситуация. Начинът да се блокира и да се разстрои работата на преработвателните предприятия не е приемлив за нас".

Според него нищо няма да се постигне с тази забрана.

„Ние закупуваме от външните пазари само толкова, колкото ни е необходимо или ако не се постигнат цените, на които бихме могли да работим“, обясни Яни Янев.

„Надяваме се нашите производители да предложат разумни цени“, каза още Янев.

"Безсмислието на това решение се състои в това, че този слънчоглед, който няма да влезе в страната от Украйна, или ще бъде изнесен за друга страна - преработвател, или ще бъде преработен в слънчогледово олио и ще излезе на същия пазар. Единственото, което се постига, е затруднението, което създава за нашите преработватели".

По думите му около 85% от българския слънчоглед и целият внос, който имаме, се преработва и излиза на външните пазари. Той не застоява, никой няма сметка от това. Около 12-15% от българското производство са за вътрешна реализация, добави той и посочи, че вносният слънчоглед е предназначен за експорт.

„Ако бъдем прибудени да купим по-скъп слънчоглед, това неминуемо ще рефлектира на цената“, отбеляза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase