Снимка: БГНЕС

Доларът се задържа близо до най-ниската си стойност от седем месеца насам спрямо еврото във вторник, след като през нощта двама федерални служители на САЩ се изказаха в полза на долара и му помогнаха да спре последните си загуби преди изявленията на председателя на ФЕД Джером Пауъл, които ще бъдат направени по-късно през деня, предаде "Ройтерс".

Еврото беше на ниво от 1,0736 щатски долара, без съществена промяна за деня, като се търгуваше малко под седеммесечния си връх от 1,07605, достигнат в понеделник. Стерлингът се понижи с 0,1% до 1,2165 USD, малко под триседмичния връх от понеделник.

Доларът поевтинява, тъй като пазарите все повече се съмняват, че ФЕД ще трябва да повиши лихвените проценти над 5%, за да намали инфлацията, тъй като ефектът от агресивното им повишаване през миналата година вече се усеща.

Докладът за заетостта от миналата седмица показа, че макар през декември икономиката на САЩ да е добавила нови работни места със солидни темпове, е отчетено и забавяне на растежа на заплатите.

Отделни данни показаха по-мека активност в сферата на услугите и сега инвеститорите очакват лихвените проценти да достигнат своя връх малко под 5% до юни, преди да започнат да се понижават по-късно през годината.

Въпреки това много служители на ФЕД продължават да твърдят, че лихвите имат да се повишават и ще останат на високи нива, като в понеделник се изредиха президентите на ФЕД в Атланта Рафаел Бостик и в Сан Франциско Мери Дейли.

"Пазарите осъзнаха, че са се придвижили доста далеч доста бързо и на хоризонта има някои рискови събития", каза Саймън Харви, ръководител на отдела за валутен анализ в Monex Europe, за спирането на спада на долара.

Харви посочи речта на председателя на ФЕД Джером Пауъл по-късно във вторник, макар че според него темата на изказването - независимостта на централната банка - не би трябвало да бъде движеща за пазара, както и по-важните данни за индекса на потребителските цени в САЩ в четвъртък.

"Пазарите осъзнават, че сме намалили експозицията си към долара преди CPI, и все още има значителен риск условията за инфлация в САЩ да останат по-устойчиви и ФЕД да се е обадил правилно и да се наложи да задържи лихвите по-високи за по-дълго време", каза Харви.

Още по темата
Индексът на щатския долар, който проследява курса на зелените пари спрямо кошница от валути с най-голяма тежест на еврото, беше стабилен на ниво 103,23, след като в предходната сесия се понижи с 0,7% и достигна седеммесечно дъно от 102,93.

Бързото отваряне на границите на Китай след ограниченията, свързани с пандемията, също даде още един тласък на по-рисковите активи и валути през тази седмица, далеч от привлекателността на зелените пари, особено на валутите, свързани с Китай.

Чувствителният към Китай австралийски долар достигна повече от четиримесечен връх от 0,6950 щатски долара през предходната сесия. Последно той се понижи с 0,4% до 0,68886 щатски долара.

Офшорният юан последно се търгуваше на ниво от 6,7889 за долар, след като по-рано през сесията достигна най-силната си стойност от пет месеца насам от 6,7590.

Доларът също се стабилизира спрямо йената, като се търгуваше с 0,2% нагоре до 132,2 йени. Японската валута като цяло се укрепва след изненадващата промяна на политиката на Японската централна банка по отношение на кривата на доходността в края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase