Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В София през последните 14 месеца недвижимите имоти са поскъпнали повече от двойно и според експерти цените ще продължават да растат.

Най-търсени остават двустайните и тристайни апартаменти като те са и най-поскъпналите на пазара. Такива са 70% от всички сделки, а 50 на сто са сделките с ново строителство, коментира пред БНР Васил Люнчев, анализатор на имотния пазар.

"Март 2021 г. цената на един 3-стаен апартамент средно за София е била 80 000 евро. Месец май 2022 г. – 14 месеца след това, цената на същите тези апартаменти е 175 000 евро. Това е средностатистическият апартамент, продаден в София", каза той.

Високата инфлация насърчава хората да инвестират в имоти и анализаторите прогнозират продължаващ ръст в цените.

"Има много хора, които се притесняват от инфлация и казват: аз съм спестил 100 000 лв., стоят ми в банка и всяка година губя от тях по 20 000 лв. защото инфлацията ми ги изяжда. Искам да направя нещо с тях и съответно те прибягват до покупката на имот. Дали е с инвестиционна цел, или да живеят в него е трудна границата между тях. Почти всички тези, които задоволяват собствените си нужди с гледната точка, че инфлацията е много висока и сега е моментът да купя апартамент, защото след няколко години ще стане много по-скъп", обясни Люнчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

софиянец

преди 1 година

ами естествено,че ще харчим бе. 2022ра е бе,лузъри. Парите са ,за да се харчат, изкарват се и пак се харчат. Само *** и неудачник си къта мизерните парички и се самоутешава с мисли за апокалипсис. А що се касае до апартаментите, чакайте да поевтинеят. Само тва чакаме ние собствениците, да ги разпродаваме за по 100 хиляди лева едва ли не. И какво ще правим с тях,ще си купим БМВ. Колко сте жалки...Балонаджии

146

аььаьа

преди 1 година

Вчера бях в Икеа. дадох 100лв и нищо не купих, но имаше опашки и то огромни с млади хора с деца, и вички купуваха ,като за последно .. Хората са богати и докато са богати инфлацията ще расте. Никой не помни времето, когато нямаш какво да ядеш, спират ти тока на 4 часа и ти се радваш , че си жив

145

Софиянец

преди 1 година

Абе аман от разбирачи и анализатори бе, ама в Париж как било, ама по света как било. Бе не са за вас тия имоти щом са ви скъпи бе, майка му стара.

fallback