Снимка: Dnes.bg, архив

Търговските банки у нас вече дават индикации за увеличение на лихвите по кредитите. Най-напред към юридическите лица, до края на годината се очаква това да усетят и домакинствата, които имат заеми.

В същото време, прогнозите за личната инфлация, която ще усети всеки върху джоба си, извън официалната статистика, вече надхвърлят 30%.

От началото на октомври БНБ увеличи основният лихвен процент с 0,5 пункта. Така за първи път след януари 2016 г. този процент се вдига. Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения процент от декември 2009 г., когато той бе 0,55 на сто. Това няма да е последното увеличение, прогнозират експерти. Решението идва в отговор на инфлацията и след като в последните месеци редица водещи централни банки по света увеличиха своите основни лихви, ефектът върху политиката на търговските банки няма да закъснее и още до края на годината ще започне ръст на лихвите по кредитите. Най-вероятно първо за новите заеми, а след това и тези по съществуващите.

"Към настоящия момент има две банки, които са предприели корекции в лихвите. Едната - с 0,11 в лихвата по кредити за нови клиенти. Другата е предприела корекция в лихвите по всички кредити, включително новоотпуснати. За момента тези корекции се отнасят само за юридически лица",  коментира пред БНР финансовият анализатор Десислава Николова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase