Снимка: БГНЕС

Розоберът в Карлово започна, но има съмнения, че заради ниската изкупна цена, кампанията тази година може да бъде прекратена предсрочно. Основен проблем в бранша и тази година е недостигът на работна ръка.

Прибирането на розов цвят започна с около 10 дни закъснение заради метеорологичните условия. Представителите на сектора посочиха, че съществува риск да пласират продукцията си на цена под себестойността и за поредна година ще търпят загуби.

"Знаем, че обявените и сключените договори тази година са на цена 2.50 за кг розов цвят. От разговорите с розопреработвателите виждаме, че нямат намерение да бъде качена тази цена", казва Зара Клисурова – розопроизводител, пред БНТ.

"Няма как да плащаме разходи над 1,50 лв., имаме себместойност на този цвят до начало на кампанията и да го продаваме на 2,40 лв. Това означава да работим на загуба", добави Христо Николов - розопроизводител и председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите.

Тази година берачите желаят заплащане от 1,2, на места 1,3 за кг набран цвят. Освен че работната ръка е по-скъпа, тя и не достига, тъй като работниците предпочитат по-доходни сектори.

Според браншовите представители изкупната цена на розовия цвят трябва да бъде не по-ниска от 3 лева на килограм без ДДС, за да не остане неприбрана реколтата тази година. Добивът за миналата година е 8800 тона.

"Ако изкупната цена остане такава каквото е обявена в началото и имаме един голям пик, в който ние ще се принудим да увеличаваме цената на работниците, за да я приберем, очаквам да паднем под този добив", коментира Христо Николов.

Николов подчерта, че розопроизводителите предстои да получат финансова помощ по ковид мярката, но те гледат на нея като на компенсация за покриване на загуби от миналата година.

Коментари Напиши коментар

17

Готин

преди 1 месец

Нямало работна ръка!? Не всичко от онова "головото" време е лошо.Алоо, министрите!Спомнете си за ученическите бригади.Пазете децата и им осигурете добри условия. Собствениците сами ще осигурят финансирането. Просто върнете бригадите за ученици и студенти. Има начини. При студентите дайте бонус за билките на бригада да могат да си помогнат с таксите. Малките научете на труд и им изградете ценностната система. Насърчете ги!

16

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 8 - Кат нямаш ко да ядеш ше береш ми неее ... Тая глуспит с помощите трбва да приключи! Не остана работна ръка!

15

Хаха

преди 1 месец

До Анонимен 8 Цял ден, робинята Изаура...рози си виждал само в цветарницата. Поинтересувай се колко е работния ден при розите.