Снимка: БГНЕС
fallback

България има природни дадености за отглеждане на шафранов минзухар, от който се добива най-скъпата подправка в света.

Според качеството един грам шафран се търгува средно по 15 лева на едро. Проблем е, че в България няма утвърден пазар, не се допуска и субсидиране по национални и европейски програми, каза в интервю за БТА Ангел Балтов, който обработва 3000 декара с шафран в село Дражево, Ямболско.

В същото време стоката е застрашена, тъй като е със срок на трайност до максимум три години, казва земеделският стопанин.

У нас новата земеделска култура навлиза все повече през последните години. Отглежда се предимно в Родопите, но и в други региони.

По думите на Балтов реализацията на продукта е предимно зад граница, а пандемията от COVID-19 е затворила много пазари.

Отглеждането на шафранов минзухар е изключително трудоемко. От растението се използват само оранжевите тичинки, наричани "червено злато" и "царят на подправките". Шафранът се добива след месеци труд на полето и изцяло ръчна обработка - бране, плевене, отделяне на тичинките, сушене. Успешна реколта се достига чак след три години.

Следва сертифициране в лаборатории във Франция преди да стигне до пазара. Много често инвестицията няма възвращаемост. "Вложил съм 12 000 лева в тези 3000 декара, отделно от това е трудът", отбеляза Ангел Балтов.
Освен шафран 40-годишният земеделски стопанин отглежда и 20 000 декара с различни зеленчуци. Със зеленчукопроизводство започнал да се занимава преди осем години.

Тогава се завърнал в родината, след 12 години прекарани в чужбина. Според него държавата дава приоритет на зърнопроизводителите и забравя останалите производители. По думите му няма по-вкусни и качествени от зеленчуците родно производство. Категоричен е, че въпреки трудностите не би заменил земеделието с друга работа, тъй като е свикнал от малък и му доставя удоволствие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Бесо

преди 2 години

Има някаква грешка,с12000лв.можеш да засадиш максимум 3 (три) декара шафран,в България няма 3000декара ,ако има цяла област не може да го обере и обработи за краткото време за което цъфти тази екзотична култура.Аз имам 1 (един)декар и едвам се оправям с него.А сега да си направя малко реклама.Продавам шафран реколта 2021 прецизно изсушен на ниска температура супер качество цена 15.00лв за грам.Луковици за създаване на нови насаждения за сезон 2022.цени по договаряне.За контактО898222602.

12

Анонимен

преди 2 години

Този минзухар освен за прясно мляко някой ползва ли го за друго? Колко често го ползвате за подправка? Ама, честно кажете? Освен за келешлък има ли някакво друго приложение? Ай ше вий... ба номерата ялови...

11

Анонимен

преди 2 години

за шафраните разбрахме , а сега кажете нещо и за шараните които ще се занимават с този тип бизнес .

fallback