fallback

Навлизане на световната икономика в период на стагфлация към момента изглежда малко вероятно, защото инфлацията е ниска, което няма да доведе до голям ръст на лихвения процент. Това каза проф. д-р Юлия Добрева, икономист и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси“ в eфира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея инфлацията ще бъде овладяна през следващата година, като това са най-оптимистичните прогнози на много анализатори. По думите й усещането за забавяне на икономиката се е появило заради сериозен ръст на търсенето, на което предлагането не е могло да отговори.  

Голяма част от страните в Еврозоната са в сериозен дефицит и нарастващ дълг, защото фискалната политика беше разхлабена. Така се повиши търсенето. За усещането за „забавяне“ е допринесла и кризата с доставките, която обаче е временна и също ще бъде овладяна.
Oще по темата
В този момент всички сектори от икономиката са в риск. Това е защото всички те са свързани с цените на енергийната пряко и непряко на суровините и материалите. Земеделието например, което тази година имаше ръст на цените, сега е поставен пред високите цени на азотния тор, чиято цена расте, каза икономистът.

Тя коментира и допусканите възможности за увеличаване на прага на задлъжнялост на страните от еврозоната от 60% на 100% от БВП, което според нея не би било добро решение. „Основно правило във финансирането е да не позволяваш допълнителни възможности за дълг, когато някой е твърде задлъжнял. Фискалната политика трябва да се спазва.“

Същевременно тя не вижда и проблем в изтегления от България дълг за тази година в размер на 2.3 млрд. лева, защото страната има една от най-ниските задлъжнялости в Европа.

„Тегленето на новите дългове в България засега не е проблем, защото задлъжнялостта на страната е 25% от БВП, като по-малък процент има Естония“, коментира проф. Добрева.

Според  нея, заради ниската ваксинация, в момента всички сектори в България са изложени на риск.

Подробности по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 години

Имам сериозни съмнения, че това ще стане. Всичко идва от инфлацията на долара.

9

Анонимен

преди 2 години

Хаха - от Голямата депресия през 1929 г. насам, всяка година се "овладява" инфлацията )))

8

Икономист

преди 2 години

Стагфлация означава високи нива на инфлация, съчетано с липса на икономически растеж и сравнително висока безработица (грубо казано, каквото си спомням от унито). Дълго време е считано за невъзможно поради фантазията на икономистите, че инфлацията и безработицата винаги са в обратна посока и че отпусната парична политика води винаги до икономически растеж и заетост. Разбира се икономистът не си представя, че вливането на пари в биткойни и надценени акции не създава икономически растеж :)

fallback