Ползите от влизането на България в еврозоната доминират. Позицията на АИКБ, а и на всички работодателски организации у нас е трайна подкрепа и ускоряване на присъединяването на България към еврозоната. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на Четвъртия банково-финансов форум „Бъдещето на парите“.

Приемането на единната европейска валута и мястото на България в еврозоната бе водеща тема във втория ден на форума. Фокус беше поставен върху предизвикателствата и възможностите пред банките и реалния бизнес при изпълнение на Националния план за въвеждане на еврото и как ще се използва опитът на другите наскоро присъединили се държави към еврозоната.

По думите на Васил Велев в страната ни битуват няколко мита и легенди, които трябва да бъдат развенчани.

Първият мит е, че при влизането в еврозоната цените у нас ще се увеличат и ще станат двойни. Според него опитът на другите държави, които са били във валутен борд и са приели еврото, сочи, че на практика няма инфлация, която да е допълнително подклаждана от еврото.

„При нас има такова стечение на обстоятелствата, че 2 лева са 1,02 евро, като се очаква тези дребни сметки да се делят на две. Това дори ще потисне инфлацията. Ние като работодатели ще отправим призив към всички наши членове, изобщо към бизнеса, противно на правилата в математиката да закръгляваме надолу при изчисляването на цените в евро“, заяви още председателят на АИКБ.
Другият мит е, че България ще загуби суверенитета си. За Васил Велев с влизането в еврозоната страната ще качи суверенитета си на по-високо ниво, тъй като ще може да участва в изготвянето на политиките на европейски ниво. Той припомни, че ние като държава сме се лишили от парично-валутна политика още с влизането на валутния борд през 1997 г.

Третият мит, който се разпространява, е как българите ще плащат на Гърция за неразумната политика и разходите ѝ. „Всъщност ние ще имаме застраховка, така както имаме каско или гражданска отговорност на автомобилите си. И при някакви провали тя ще важи и за нас. И тази застраховка си струва.“, допълни Васил Велев.

Последният от най-тиражираните митове е, че с влизането в еврозоната България ще изхарчи валутния резерв и ще отпусне макроикономическата и фискалната си стабилност. Според председателя на АИКБ се вижда, че ин хаус поръчки се правят и без страната да е в еврозоната, а дори в момента от България изтичат капитали, тъй като се инвестират навън.

Той припомня, че между 2005 г. и 2008 г. инфлацията у нас е била средногодишно 9%, но доходите са растели много над тези проценти. И допълни, че се надява инфлацията, която сега започва да расте, към окончателното приемане на еврото за платежно средство в България да се укроти, така че да не се получава усещането, че именно на тази стъпка се дължи по-високата инфлация, а не на световните цени на енергоресурсите например.

 

Коментари Напиши коментар

66

Гошо

преди 2 месеца

.....само да добавя хората са вървяло в една посока съвестно работили,който е некадърен системата го изхвърля,както германците гонят децата си като станат на 16,18год.,да се оправят сами ,а тук още сме на соц вълна,детето да го изучим ,да му купим жилище ,баба и дядо да помогнат ,да му купим кола ,да пуснем връзки да му намерим хубава работа както много от родителите и бабите и дядовците са пускали.И сега ревем като магарета ,на то демокрацията много лошо нещо .Много скъпо,нов.капиталисти тормоз

65

Гошо

преди 2 месеца

Много от хората в БГ сигурно са очаквали ,живот както по соца ,така и в Евросъюза.Хубаво е всеки иска .Да ама две добрини няма .Тази Демокрация ,културното име на /Капитализъм/.,не може да се разбере от българина нормално ,защото масата от българите сме още с бетонирани мозъци от социализъма./това в малка степен се предава и на децата и на внуците /А както са казали ,,*** народ слаба държава,,Обаче притенциите на много от нас са много големи.Лошо наследство,и кражби .Много ще се плаща тепърва

64

Минчо празников

преди 2 месеца

Няма ли капка. Българско лева да го замените.