Снимка: БГНЕС
fallback

Пиковете в цената на електроенергията създават съмнения за манипулации, коментира в ефира на Нова телевизия Иван Хиновски, председател на Комисията по енергетика в 46-тото НС.

„Явяват се сериозни играчи, които дават гаранции, че могат да купят големи количества енергия. Те купуват 300 мегавата на търг, малките играчи остават без енергия и така се създава дефицит на борсата. Тази енергия напоследък се изнася в Гърция и Турция, защото се правят огромни печалби. И това  е напълно законно”, допълни той.

Oще по темата
Хиновски посочи, че е направено предложение за промяна в правилата за търговия на Енергийната борса.

„Да се започне с малки квоти за продажба; с малкия бизнес, който чака препродаване, за да задоволи нуждите си”, уточни енергийният експерт.

Той поясни, че износът не може да бъде ограничен, защото като страна членка на ЕС, България спазва правилата за свобода на износа.

„Ако ги нарушим, ни очакват санкции от ЕК. Не можем да ограничаваме износа, но може да променим правилата”, категоричен е Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Финансист

преди 2 години

Има разбира се. Както и в цените за парното. Инвестиралите в британски паундове печелят със 7 % повече за тодина, от тези които си обменят левовете за долари. Честито на манипулаторите на цените и на инвеститорите в имоти.

14

Анонимен

преди 2 години

айде другарите изнесоха тока както на времето житото

13

ЕДИН СЪВЕТ:

преди 2 години

Събирайте джепана за зимата .Много ще ви требва...!

fallback