Снимка: Pixabay

Дигиталните валути няма да попречат на криптовалутите, а ще се развиват паралелно. В някаква степен те представляват директна конкуренция помежду си, но няма причина защо двете да не съществуват заедно. Това каза Никола Чупаров, съосновател и изп. директор на Moneyfold, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Преди дни Украйна е станала петата държава, която приема закон за пазарите на криптовалутите. Същите процеси текат от две години и в Европейския съюз. Когато директивата – "Пазари в крипто активи“, бъде въведена, тя ще задължи държавите от съюза да приложат правила, свързани с криптовалутата.

По думите на госта специалното в директивата на Украйна е, че е фокусирана върху криптоборсите, а в другите държави регулацията е по-всеобхватнa. Никола Чупаров допълни пред Bloomberg TV Bulgaria, че най-затегнатите регулации са в Англия. Като миналата година е въведен нов закон за всякаква дейност с криптовалути и това допълнително е усложнило процесите. Имало е 60 проекта, които са искали да бъдат регулирани и узаконени, но поради тази директива, та са изнесени в други държави като САЩ.

Първата законова рамка за криптовалутите се прилага в Япония. А в последните няколко месеца бяха въведени по-строги регулации и в Южна Корея. По думите на госта, вероятно това се случва заради конкуренцията.

"При изграждането на директивата хората, които пишат законите, знаят как в момента действат пазарите и по подобен подход искат да регулират с нови инструменти новите пазари. Технологията вече предопределя някой от политическите решения. Хората, които пишат закони и правила, не са свикнали с подобно нещо и се получава объркване. В директивата се пише едно, но чисто технологично и математически не може да бъде постигнато това, което е написано. Директивата е всеобхватна и е в конфликт с технологията.“

Гостът е оптимистично настроен към въвеждането на дигитално евро от ЕЦБ.

"Друг е въпросът, като бъде въведено каква технология ще използва – дали централна база данни в облака, или блокчейн технологията. Като засега не е ясно и трябва да се изчака 1-2 години.", обясни финансистът.

Английската централна банка върви по същите стъпки и се опитва да създава рамка за британската лира. Френската централна банка също е обявила конкурс за собствен пилотен проект преди две години.

Според госта причината за въвеждане на биткойна в Ел Салвадор от президента и екипа му е, защото вярват, че по този начин може да се освободи много капитал, който преди това се е харчел в таксите за пращане на пари към чужбина.  

Гостът допълни, че има и други държави, които се опитват да въведат криптовалутите като платежно средство. Това са Карибските острови, Панама, Парагвай, и други части в Централна и Източна Америка. А дали ще бъдат въведени скоро - не е ясно.

Повече за криптовалутите като платежно срадство може да гледате във видеото

Коментари Напиши коментар

11

До 6

преди 4 дни

Ами всъщност криптовалутите са по-проследими от фиатните пари с малко изключения. Също и не винаги трансферите са евтини за сега.

10

Анонимен

преди 4 дни

Може да си вземат малко и албански леи , ей тъй за алтернатива да се радва народеца

9

xaxsasб

преди 4 дни

До 4 - Какви дългове имат да ти плащат на теб? Това с централизираната банка и дългавете е една от най-големите халюцинации на човечеството. Нали си реалист? Какви тоалетни "мие Гане"? Седят си комфортно у дома и си чатят с клиенти на казината по веднъж на половин час или пък са сисадмини и работят веднъж на месец. Роден си преди 90та, то е ясно, вижда се, учиш се да мислиш, ама си закъснял. Носиш омраза в сърцето си, но това е защото те тресат комплекси, не си стъпвал в Южна Америка, нали?