Снимка: Pixabay

Пандемията накара хората да останат вкъщи и сами да си поправят къщите и градините. Оттогава започна да се използва все повече дървесина у нас, а дървесината е суровина, която изчезва. Амазонските сечи, сечите по Африка са много мащабни и затова цената на материала е висока. Това каза Иван Пенков, председател на Асоциацията на горските фирми, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Гостът допълва, че и при нас е дошла тенеденцията за покачването на цените на дървесината. Някои артикули са поскъпнали двойно, но все пак увеличението не е 4 пъти, както стана на повечето пазари през юли.

Иван Пенков обясни, че двойното увеличение тук се дължи на устойчивия пазар, който се поддържа благодарение на икономиката.

"Заради пандемията се повишава интересът, а покупателната възможност на хората си остана. Дървесината е естетически и качествено по-добър матерал.”

Гостът допълни, че у нас има все повече построени малки ниски едноетажни къщи, изцяло от дървен материал и този процес ще продължи. По неговите думи: “българинът обича да е самостоятен и да има собствен дом и собствена градина”.

Предимствата на дървото се крият в това, че представлява жива материя, която отдава влага и топлина. Бетонът ще отсъпва пред метала и дървото в бъдеще, а пластмасата и другите производства ще се използват като крепежни елементи.

Най-много се търсят иглолистни дървесни видове за строителство и поправка на съществуващия сграден фонд. Гостът допълва, че мебелната индустрия е футуристична и не играе кой знае каква роля.

"Докъм 2 пъти ще се повиши цената на строителния дървесен матерал, но и това не е много, спрямо другите увеличения на продуктите в страната. В материала за огрев – изненадващо в цената няма да има голямо повишение. До 10-20% ще се повиши. Също така до 100 лв. ще излезе пространствен кубик дървесина, закупена от склад. Като това са конюктурни цени.", допълни гостът.

Повишението на цените се дължи заради недостига. Тендцията за забрана на сеч в старите гори не е обсонована правилно, а друг фактор, който кара цените да растат, е и зелената енергия.

“Цени, които са изкуствени, имат определена граница за растеж, след това стават некомерсиални и е крайно време да гледаме комерсиално на гората, която създаваме и отглеждаме. Ако започнем да мислим икономически, ще имаме по-добро отношение и ползване на горите.”, допълни той.

За индустриалното производство подходящите дървесни видове, които са бързо растящи, са тополите и иглолистните, с които може да се направи промишлена култура в перида на 20-40 години. От тези видове може да създават къщи, мебели и други производства.

Гостът заяви, че при нас собственикът на горите е държавата и всичко трябва да дойде от нея.

“Малко е частният капитал, който влиза. Лицето трябва да има гората, а все още няма такива горевладелци у нас, за да могат да го направят.”, каза Пенков.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase