Снимка: БГНЕС
fallback
Ерата на евтиния природен газ приключи и настъпва епохата на доста по-скъпа енергия, която ще създаде вълни в глобалната икономика.
 
Природният газ, който се използва за производство на електричество и отопление на домове, беше изобилен и евтин през по-голямата част от последното десетилетие на фона на бум на доставките от САЩ до Австралия. Тази година това обаче се срина и причината за това е, че търсенето драстично изпревари новото предлагане. Европейските тарифи за газ достигнаха рекорд тази седмица, докато доставките на втечненото гориво за Азия са почти рекордно високи за това време на годината, пише Bloomberg TV Bulgaria.
 
Очакванията са, че светът все повече ще зависи от по-чистия газ паради липса на други възможност. Той ще замести въглищата, за да помогне за постигането на краткосрочни зелени цели. Но тъй като производителите ограничават инвестициите в нови доставки на фона на настроенията на инвеститорите и правителствата, съобразени с климата, става очевидно, че скъпата енергия остава тук.
 
"Както и да го погледнете, газът ще бъде горивото за преход за десетилетия напред, тъй като големите икономики се ангажират да постигнат целите за емисии на въглерод", каза Крис Уифър, главен изпълнителен директор на базираната в Москва Macro-Advisory Ltd. 
 
"Цената на газа е по-вероятно да остане повишена в средносрочен план и да се повиши в дългосрочен план."
 
ОТ Международната агенция по енергетика (IEA/МАЕ) смятат, че до 2024 г. търсенето ще скочи със 7% от нивата преди Covid-19. Ако погледнем по-нататък, апетитът към втечнен природен газ се очаква да нараства с 3,4% годишно до 2035 г., изпреварвайки други изкопаеми горива, според анализ на McKinsey & Co.
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Еврей

преди 2 години

ИЗВИНЕТЕ А КОЙ БЕШЕ ТОЗИ ДЕТО РАЗВАЛИ ДОГОВОРА ЗА ЮЖЕН ПОТОК С РУСИЯ!!?

31

Анонимен

преди 2 години

Кьде е на Бокича хьбчето около Варна ! Някой знае ли ??? Иначе браво на Ердоган за Меркел мьлча

30

Ko излезе?

преди 2 години

Северен поток не бил политически а чисто икономически проект?!Ау каква изненада!

fallback