Снимка: БГНЕС

Олиото е единственият продукт, който в момента има 50% повишение на цената, което е заради много лошата реколта през 2020-а година. Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борсите и тържищата, пред БНР.

Цената му на едро обаче е стабилизирана на 3,10 лева. "Очакванията за новата реколта е много добро и се очаква по-скоро да тръгнат цените надолу", каза той.

"От 2014 година досега има 12% промяна в цените на храните. Не съм съгласен с прогнозата за голямо покачване на цените на храните, не знам на какво се базира тя", посочи Иванов.

По думите му въпреки многократното повишаване през този период на доходите има "блокиран пазар с еднакви ценови равнища".

"Това го отдавам единствено на главния фактор, който е мощната конкурентна среда, която имаме, и свръхпроизводството на европейския пазар, тъй като ние сме част от него".

Владимир Иванов коментира цената на хляба и подчерта, че най-голямата част от себестойността на този продукт е за работна заплата:

"Ако доходите в бранша се повишиха с около 50%, цената се повиши само с 4-5%, независимо от покачването на цените на енергийните ресурси. Суровината е с най-малък дял, очаква се хиперреколта по отношение на зърното. Не мога да си представя как изобщо ще наблюдаваме някакви резки движения на пазара на храни. Ако има някакви изменения, породени от ток, газ и други енергийни ресурси, те ще се измерват в рамките на 1%-1,5%".

Никаква промяна в цените на плодовете и зеленчуците не очакват от Държавната комисия по стоковите борсите и тържищата.

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 2 години

другите направо поевтинели :D

83

г-н Никой

преди 2 години

Тоя живее в измислен свят, не знам с какви очи бълва и говори всичката тая помия - аман от такива псевдо разбирачи. Абсолютно всичко се е вдигнало с около 50% в последните 2 години от 2019г. досега - хранителни стоки, материали и суровини, енергийни ресурси, услуги и тн... Тогава една заплата от 2000лв стигаше за що годе нормален стандарт на живот, сега трябват поне 3000лв.(за гр. София).

82

Анонимен

преди 2 години

Служебното парвителство вески ден вдига цените, но крие от народа и не дава информация.