Мая Русанова е собственик на хотел. До момента не е успяла да се възползва от мярката "60/40".
"Проблемът е, че при нито една от мерките няма разделение между хотелиери и ресторантьори, тъй като хотелиерите ни затвориха за доста по-кратък период", споделя тя.
Получила е финансова подкрепа по програмата "80/20", но срокът на мярката е до края на месеца.
"Спрат ли програмите, колкото и да са нищожни финансиранията, спрат ли в края на юни, не знам как ще работим занапред", посочи тя.
Бизнесът и синдикатите се надяват подпомагането да продължи, а правителството има ново предложение.
"Мярката 60/40 да остане да действа в този си вид със завишен праг за най-пострадалите сектори. И вместо 20% намаление за предходен период, да бъдат до 40%", заяви Боянка Димитрова от КНСБ
При спад от 30% компенсацията ще е 50 на сто от осигурителния доход. Според синдикатите, продължението на мярката е възможност за запазване на заетостта, но от бизнеса имат опасения, че ще се възползват трудно от мярката в новия ѝ вид.
"Поне 80% от фирмите няма да имат възможност да кандидатстват", подчерта председател на СХР- Русе Красимир Иванчев.
И двете страни са единодушни - мярката трябва да продължи да действа до края на годината. От бизнеса апелират за среща на правителството с работодателите от бранша "Туризъм", преди обнародването на мярката.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
26
овн
преди 2 годиниДо АнонименВиж какво анонимен...можем да намалим цените на ракията и салатата, но ще трябва да ти сложим цена за ползването на дивана, за слушането на музика, за климатизацията, за озеленяването в градината, за покривката и т.н. Айде като не разбираш от някой неща да не коментираш...., че ще се изложиш пред хората :) Пий си в къщи домашнярката!
25
До 20
преди 2 годиниВярно е! Правих обиколка на България, по заведенията 50гр ракия е между 2.80 и 4.00 лв, това са ненормални и неморални хора а искаха българите да ги спасяваме от фалит!Шопска една шепичка е от 5.50 нагоре, да не говоря за мезета и месо, започват от 10лв за 200 грама кокали или сач за 22 лв и вътре само моркови и пипер, месо малко и то сухо от рибицата, ужас!То и затова заведенията им празни или пият бира с картофи!Няма такава логика на българския кръчмар, вместо да печели от оборот той......
24
8
преди 2 годиниПрочетох , че Сингапур е успял защото са забранили да се дават субсидии на когото и да е т.е. нещо като китайското "Опора в собствените сили!"Тоест оцелява само жизнеспособното!