Снимка: Pixabay

36% ръст на обявите за работа отчитат агенциите за подбор на кадри в страната. Ръстът на месечна база във всеки един от областните градове е, както следва: София (18%), Пловдив (30%), Варна (31%), Бургас (21%), Русе (5%) и Стара Загора (23%).

Марияна Иванова вече заема нова позиция в сфера различна от предходната ѝ работа. Промяната се дължи на последствията от пандемията върху пазара на труда.

"Работех в хотел, свърши ми договора и започнах нова работа като шивачка", споделя тя.

Наблюденията показват обаче, че кандидатите за работа в този период са малко и фирмите по-трудно намират кадри.

"Търсят се работни места, има свободни работни места. Трудно е за бизнеса като цяло", споделя работодател.

За първи път от повече от година насам агенциите за подбор на персонал отчитат ръст на обявите в различните сектори за последния месец. Общият брой обяви за работа през май надхвърля 52 000, което е с 76% повече, ако се върнем година назад.

"Ръстът е 22% спрямо предходния месец април, а от самото начало на годината за щастие във всеки месец от януари насам се наблюдава ръст на обема на обявите, което беше коренно различно от това, което се случи миналата година. Така, че може само да се радваме на тази положителна тенденция", смята оперативният мениджър Християн Петров.

Според експертите пандемията е дала силен тласък на дистанционния тип заетост и тази промяна ще се запази в бъдеще.

"Дистанционният тип заетост представлява според мен интерес и за двете страни – и за работодателя, и за кандидата, съответно потенциални служители, защото и двете страни видяха предимствата", посочи собственикът на агенция за подбор на работа - Росица Великова.

Вижте повече подробности във видеото на Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

18

Глупости

преди 1 месец

На черно и в чужбина , изкарвам поне 2-пъти повече от редовната работа Тук!ЗАЩО ДА ХРАНЯ , КУП НЕГОДНИЦИ...КОГАТО МОГА ДА РАБОТЯ САМ ЗА СЕБЕ СИ??!

17

Ууууу

преди 1 месец

Търсете, търсете, с вашите лъжи и измами още дълги години ще търсите, ами народа глупав, че още стои тука.

16

Рамбооо

преди 1 месец

Отидох на обява за 1300 лв. шофьор, а ми казаха, че повече от 700 лв. не могат да ми дадът.-наемът ми е 500 лв.-детската градина 60 лв.-токът 40 лв. и за семейството остава нищо- на фотосинтеза