Снимка: Bulgaria ON AIR

Продажбите на нови автомобили в България нарастват през март с 33,9% до 2155 броя от 1609 броя преди година, но през първото тримесечие те отново се свиват с 5,8 на сто до 5584 превозни средства спрямо 5927 автомобила за същия период през 2020 г., сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА), цитирани от Investor.bg.

Регистрациите на нови леки коли в Европейския съюз (ЕС) през март се увеличават с 87,3% в резултат от ниската база за сравнение от миналата година на фона на строгите ограничителни мерки срещу коронавируса, които бяха въведени от повечето страни в региона през март, съобщава АСЕА.

Регистрациите на нови автомобили в Европа са се увеличили с 63% през март. Ръстовете компенсираха спада от началото на година, оставяйки продажбите с повишение от 0,9% през първото тримесечие.

Докато производителите на автомобили се възползват от сравненията с миналата година, когато страните затвориха границите си, за да спрат разпространението на вируса, продажбите от миналия месец бяха по-големи от тези преди пандемията. Регистрирани са 1,39 милиона нови автомобили, като това е най-високият брой от юни 2019 г.

Акциите на производителите на автомобили поскъпнаха, а Daimler AG отчете по-добри приходи от очакваното за първото тримесечие. Производителят на Mercedes-Benz спомена за силни продажби във всички основни региони.

Индексът Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts се повиши с 1,5% в началото на търговската сесия, воден от Volkswagen AG, както и от производителя на части Continental AG и Daimler.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 месеца

Нема по голяма глупост от новата кола. Качествените почват от 40к евро, но колкото и да са здрави ти писват и да кажем можеш да продадеш за 20к след 5г. И като теглиш чертата излизат по 4к евро годишно. Абсолютна набутвация за да можеш да се правиш на успешен.

11

???

преди 3 месеца

Със 750 лева брутна медианна заплата каква нова кола?

10

от северозапада

преди 3 месеца

На бас, че ония от Агенцията на вносителите, са спечелили некоа "прозрачна Обществена поръчка"!! То тука едни 20 броя са си ее процент!! "Комисионната" си е башка!!