Снимка: Pixabay

В България вече работи ферма за отглеждане на щурци. Тя е регистрирана в Агенцията по храните. Създаването й е по-скоро провокация и излизане от зоната на комфорт, обясни пред БНР собственикът на фермата Стоян Вълев.

„Аз съм инженер по електроника и автоматика. Отглеждам около 350-500 хиляди щурци. Според Световната организация по прехрана населението на земята към 2050 година ще достигне около девет милиарда души. И тогава рязко начинът на прехрана ще стане много актуален. В килиограм телешко има около 190 грама протеини, в килограм свинско - 150 грама, а в един килограм суха маса от щурци има около 200 грама протеини. 40 на сто от едно живо теле е за ядене, при прасето е 55 на сто е за ядене, а от щурците около 80 на сто е за ядене“, заяви той.

В много точки по света все по-често гледат на щурците и скакалците например като на достъпна възможност за набавяне на висококачествен протеин. Има специални ферми, в които тези насекоми се отглеждат.

Една от най-успешните ферми за скакалци в САЩ се намира в Меката на каубоите - Монтана, там, където традицията по принцип повелява да имаш ранчо и стадо крави. Около два милиарда души по света се хранят с насекоми, уточни фермерът.

„Щурците като храна се посрещат добре от клиентите от северните страни. Проблем е, че Европейската комисия все още не е разрешила този тип насекоми като храна. Но Белгия е подала заявление за одобрение на тоя тип храна, чака се да се произнесе Европейската агенция по безопасност на храните. Ние гарантираме, че щурците са много добра храна, защото освен протеини, имат високо съдържание на желязо, повече отколкото в спанака и Omega 3 повече, отколкото в сьомгата“, посочи още той.
 

Коментари Напиши коментар

43

Вълев

преди 2 години

До АнонименНяма как да стане това! В свинята само 55% става за ядене, В щурците - 80%! За 1 кг. протеин от щурци са необходими 1,9 кг. фураж - за 1 кг. свинско 5,5 кг. Времето за отглеждане на 1 кг. свинско е 6 пъти повече за 1 кг. протеин от насекоми. Да продължавам ли?

42

Честно

преди 2 години

Да не ги внасят от Китай, че да са с корановирус? Кой ще яде гъсеници или скакалци? На кой му е дошъл такава идея в България? Трябва да е наистина луд.

41

Лично мнение

преди 2 години

Пфу до разни гадини ли стигнахме? Днес щурци, утре ***. Аз си мислех, че щурците само си свирят в тревата. Кой българин ще иска да яде буболечки или други летящи твари?